Derzina i Trenkova kuhinja

nedjelja, 13.05.2007.

Pokljukuša

Ja nedjeljom obično pokušavam iskoristiti priliku za maaaalko dulje spavanje. To mi najčešće ne uspjeva, ali čujem da ima i onih kod kojih stvari tako ne stoje.

Dakle, za one dane kad ste prespavali "pravo" vrijeme doručka, a po ustajanju se niste uhvatili za glavu, u užasu zapomažući da ste sad već trebali biti na poslu, ovo je sjajan recept. Ima pravu "brunch" kvalitetu... djeluje prebogato za doručak, a presiromašno za ručak, i zato je to meni idealan nedjeljni doručak. Jasno, kad smlavite ovo, ne morate ništa spremati do malo ranije večere.

Ako se baš nikako ne možete natjerati na začinjenu hranu ujutro, možete ovo spremati i za večeru, a dobro je i kao prilog uz recimo svinjsku pečenku ili pečenu piletinu.

Pokljukuša

(hrani 2-4)
Tijesto:
ovisno o veličini vaše tepsije (da, tepsije ;-), ali može i bilo koja posuda koja može u pećnicu) napravi se malo gušća smjesa za palačinke od:
jaja (recimo 2)
mlijeka (ili pola-pola mlijeka i vode)
soli
žličice sode bikarbone ili praška za pecivo
brašna (trećina može biti graham, daje specifičan okus koji nije svakome zgodan)

- smjesa mora biti znatno gušća od one za palačinke, ali još uvijek ne dovoljno gusta da se u njoj vide potezi mješanja mutilicom. Kad ste umutili, ostavite da se odmori 10-15 minuta i upalite pećnicu da se ugrije na 180°C. Nauljite (ili namastite) posudu, ulijte tijesto i ubacite u pećnicu i pecite oko pola sata. Treba izgledati ovako pred kraj:
Image Hosted by ImageShack.us
U međuvremenu očistite i nasjeckajte veeliku hrpicu češnjaka, i izvadite 2 vrhnja iz hladnjaka.

Kad kažem veeelika hrpica, to je oko pola glavice češnjaka, recimo 6-8 češnjeva, ali sramežljivi mogu probati i sa manje. Osobno, ne preporučam škrtarenje,jer će tek puno češnjaka dati lijep i nježan (ovo ja ozbiljno) začinjeni okus, a nećete ni mirisati na češnjak nakon pripreme i klopanja.
Free Image Hosting at www.ImageShack.us

Kad se tijesto ispeklo, izvadite ga iz pećnice. Biti će lijepo crvenkasto-smeđe, kad ga počnete trgati djelovati će malo mekše na sredini... gnječit će se kao svježi vrući kruh.

Lopaticom ga izvrnite naopako (nema veze ako se dno zalijepilo) i istrgajte ili izrežite na komade veličine zalogaja.

Dovršavanje:
U tavi zagrijte 2-3 žlice ulja na srednjoj vatri, ubacite hrpu češnjaka i pržite miješajući oko pola minute, samo da češnjak pošteno zamiriše, ali ne smije promjeniti boju. Ubacite unutra vrhnja, promiješajte brzo i skinite s vatre. Odmah umiješajte u narezano tijesto, dobro namačući svaki dio tijesta u vrhnjastu smjesu.

Ako ste premalo posolili, sad je čas za dosoljavanje!

Stvar izgleda ovako (nije posebno prezentabilna, ali i ja sam loš loš loš fotograf)
Image Hosted by ImageShack.us

i odmah mora na stol. Još vam trebaju samo vilice i borba za najslasnije komade može početi,

a kome se ionako da nedjeljno prijepodne potrošiti na pranje tanjura ;o)

Dobar tek želi vam Derza! njami
- 12:54 - Komentari (3) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Bez prerada.