Ima dana kad sam raspoložena za neku "pravu" hranu. Nešto vruće, mesnato i zasitno. :o) Nešto nakon čega ću lijepo zaleć` uz poznatu poslovicu : "I pas legne da hranu slegne" i gljiviti pred televizorom. A imam samo pola sata strpljenja prije nego narežem kruh i otvorim paštetu. Ovo je recept za takav dan :-) BRZI CHILLY (hrani 2-4) 1 Žlica ulja (biljno, suncokret, soja - ništa sa izrazitim okusom!!) 1 veća glavica luka 25-30 dkg mljevenog mesa mljevena crvena paprika (ljuta je bolja!, ali može i feferon za stvarno hrabre) 1 veća konzerva graha (najbolje kidney=ljubičastog) ili oko pola kile predhodno skuhanog pola srednje ili cijela mala konzerva zrna kukuruza 1 mali (500 ml) tetrapak pasirane rajčice ili oko 4 svježe rajčice ili 4-5 žlica domaće mješavine mljevene ukuhane rajčice i paprike sol, papar (najbolje crni, ali može i mješavina) krušne mrvice Sve pripremite prije početka i stavite na radnu površinu, sve nasjeckajte, sve konzerve i tetrapake otvorite jer ovo je "blitz krieg" recept! Ogulite i nasjeckajte luk. Ubacite u dublju tavu ili lonac, na žlicu zagrijanog ulja. Čim luk malo povene ubacite mljeveno meso i brzo ga kuhačom usitnite da ne ostane velikih "kugla" mesa. Pržite na jakoj vatri minutu-dvije da sva voda ispari i meso lijepo zamiriše. Nakratko smanjite vatru na srednju i ubacite crvenu papriku ili feferon (nasjeckani za jako hrabre, cijeli za eksperimentatore) i miješajte pola minute da se paprika "probudi".Ubacite grah, kukuruz, pasiranu rajčicu i oko pola litre vode, odvrnite vatru na najjače i poklopite. Kad poklopac počne poskakivati smanjite vatru na najslabije i zabavite se nečim drugim 20 minuta. Kad otklopite, nakon 20 minuta trebalo bi izgledati i relativno gusto i lijepo spojeno u "ćušpajz", ako ste ulili malo previše vode pustite otklopljeno par minuta da se reducira. Dotjerajte okus uz pomoć soli i papra, ubacite šakicu krušnih mrvica da zgusne jelo i da mu lijepu teksturu. Promiješajte, poklopite i ugasite vatru. Dok stavite tanjure i pribor na stol i narežete debele šnite kruha jelo je spremno za stol. Dobar tek! |