Danas jedan ribasti recept za sve one koji nisu vični pripremi riba i ribica, a dosta im je petkovnih menija s paniranim štapićima neke tvari potpuno, ali ne sasvim različite od ribe :-) Špageti s lignjama i graškom (hrani 2-4) 1 konzerva komadića tune u ulju 30-40 dkg liganja, očišćenih i nasjeckanih na kolutove (i krakića) 1 mala konzerva ili 3 šake svježeg ili smrznutog graška (lijepa nadopuna koja ne mijenja okus ribe) 1 mali tetrapak pasirane rajčice sol crni papar dobar prstohvat suhog ili grančicu svježeg bosiljka 400 g paketić špageta Lonac ili dublju tavu ugrijati na srednjoj vatri. Ubaciti sadržaj konzerve tune (znači tunu i ulje, ne cijediti!). Promiješati (pazite, prska!) i ubaciti lignje, miješati i pržiti dok ne ispari voda i lignje se ne oblikuju u lijepe "prstenčiće" (5-10 minuta ovisi o jačini vatre). Ubaciti grašak, uliti čašu vode i pola tetrapaka pasirane rajčice (250 ml). Poklopiti, kad počne jače vrijati smanjiti vatru na najslabije i pustiti da krčka 10-ak minuta. Otklopiti, posoliti, ubaciti žličicu crnog papra, promiješati i kušati. Dotjerati okus sa još soli i/ili papra. U međuvremenu skuhati špagete al dente (može i malo tvrđe) u slanoj vodi. Kad ste zadovoljni slanošću umaka, ubacite bosiljak, promiješajte i ugasite vatru. Špagete umiješajte u umak. Poklopite na dvije minute da se špageti prožmu okusom umaka. Ako gotovo jelo posipate sirom koristite neki nježnog okusa (npr. Sirelin Ribanac) da ne mijenja okus ribe. Dobar tek! |