Dakle, kako spraviti začinjeni kolač s mrkvicom - tražili ste, cičali i molili (posebno ti, ti... znaš koja si ;-)) - pa eto vam ga sad! za jedan prosječan protvan ili jedan kalup za kruh (ili možda kuglof :) treba vam: 150 g brašna (pola graham, pola obično) 2 žličice praška za pecivo 1 prstohvat soli 1 žličica cimeta 1 žličica muškatnog oraščića 1 žličica zdrobljenih klinčića (to je 5-6 klinčića zdrobljenih u mužaru s malo kristal šećera da se lakše usitni) šaka grožđica 200 g mrkve, sitno naribane naribana kora jedne naranče i njen sok iscjeđen nakon ribanja 100 g margarina (ili maslaca/biljne masti po volji) 100 g smeđeg šećera (ma može i bijeli) 2 velika jajca dakle postupak: Stavite da se grije pećnica na 180° U prvoj zdjeli izmiksajte maslac sa šećerom da se zapjeni pa onda dodajte uz miksanje jedno po jedno jaje da se lijepo umiksa. U drugoj zdjeli izmješajte brašno, sve začine, sol i prašak za pecivo pa mješavinu izmješajte sa onom iz prve zdjele. Naribajte sitno mrkvice, dodajte narančinu koru i sok i šaku grožđica i sve izmješajte sa ostalim sastojcima. namažite maslacem posudu za pečenje i kuhinjskom špatulom (ili žlicom) rasporedite smjesu u posudu. zagladite. Ubacite posudu u pećnicu i, ovisno o osabranoj posudi za pečenje, pričekajte 30 - 60 minuta da se ispeče. Probajte zabadanjem čačkalice u kolač je li pečen (ako je suha onda jest). Malo ohladite i navalite. Dobar tek! |